Foghúzás

Rendelőnkben lehetőség van a műtői hátteret nem igénylő szájsebészeti beavatkozások végzésére. Fogeltávolítás mellett végzünk gyökércsúcsamputációt, sinuszárást. Gyulladt fogak érzéstelenítési nehézségeinek kiküszöbölésére, speciális érzéstelenítési technikát alkalmazunk. A szájsebészeti beavatkozásokat megelőzően, rendelőnkben lehetőség van digitális röntgen készítésére is.

Fogeltávolítás:

A fogászat fő célja a saját fogak prevenciója, konzerválása és egészségének megőrzése a lehető leghosszabb ideig. Vannak azonban olyan klinikai esetek, amikor a fogak kihúzása (eltávolítása) indokolttá válhat. Ennek számos oka lehet. Lehet, hogy a fog súlyosan megsérült trauma miatt vagy menthetetlen egy mély szuvasodás következtésben. De gyakori, hogy az előtörni nem tudó bölcsességfogat kell eltávolítani.

Mennyire komplikált beavatkozás a foghúzás?

Bármi legyen is az ok, a foghúzás rutineljárás. Az, hogy ez a kisebb műtét, beavatkozás mennyire egyszerű, attól függ, hogy a szájban hol található a kihúzandó fog, és milyenek a gyökerei. Például az egy egyenes gyökérrel rendelkező elülső front fogat könnyebb eltávolítani, mint a többgyökerű hátsó őrlőfogat. Ez különösen igaz, ha az őrlőfog egy bölcsességfog, amely lehet, hogy részben vagy egészben csonttal fedett. Gyakran előfordul, hogy egy bölcsességfogat a többi fog akadályozza meg abban, hogy teljesen előtörjön. Ennek ellenére a foghúzástól nem kell félni, ha a beavatkozást gyakorlott, tapasztalt kéz végzi.

Miért kell egy fogat eltávolítani?

A foghúzás okai:
– trauma
– nagyon mély fogszuvasodás
– gyökércsúcs körüli nagymértékű gyulladás
– bölcsességfoggal kapcsolatos panaszok
– fogszabályozás
– gyermekkori tejfogak

Hogyan történik a kezelés?

Minden foghúzás előtt röntgenfelvételt készítünk, melynek célja a foggyökerek helyzetének és a környező csont állapotának felmérésére. Ez lehetővé teszi az esetleges szövődmények előrejelzését. Alapos kórelőzményt és gyógyszeres kórtörténetet veszünk fel, majd megbeszéljük az érzéstelenítés lehetőségeit.

A foghúzás általában helyi érzéstelenítésben történik, ami elérzésteleníti az eltávolítandó fogat és a környező csont- és lányszöveteket. Rendelőnkben, annak ellenére, hogy a cégünk egyik vezetője altatóorvos (aneszteziológus) sem szedációban sem altatásban nem végzünk fogeltávolítást. Ennek legfőbb oka, hogy a helyi érzéstelenítők alkalmazása mellett minden fog eltávolítható, és az injekció szövődményei messze alulmaradnak a szedáció/altatás esetleges komplikációitól.

Mire számíthatunk foghúzás után?

Közvetlenül a fog eltávolítása után a sebet steril gézzel fedjük le; majd 20 percig enyhe nyomást gyakorlunk rá (vérzéscsillapítás). Normális, posztoperatív kellemetlenség, hogy foghúzást követően az érintett területen, arcon enyhe duzzanat, fájdalom tapasztalható. Non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen és/vagy diklofenák szedése a legtöbb panaszt csillapítja.

Foglaljon időpontot: +36 30 221 9241