Foghéjak

Mitől lesz szép egy mosoly? Ez egy összetett kérdés, de egy kedves, szép mosoly azonnal felismerhető: a fogak színe, alakja és elhelyezkedése alapján.

Mi a héj?

A porcelán héj a fogászatban egy nagyon vékony szupererős porcelánréteg, amelyet a fogszövetre cementezve helyreállítja a fog esztétikai megjelenését. A fogakhoz rögzítve a héjak hozzájárulnak a természetes megjelenésű, gyönyörű új mosolyhoz. Ennek az az oka, hogy a fogászati porcelán a természetes fogzománchoz hasonlóan transzparens, áttetsző. Manapság a héjakat már olyan vékonyra is el lehet készíteni, hogy közvetlenül a meglévő fogzománcra is cementezhetők preparálás nélkül, abban az esetben, ha a fog alapszíne és tengelyállása is megfelelő. Más esetekben a fogzománc egy nagyon vékony rétegét el kell távolítani a minél élethűbb végeredményért.

A porcelán héjak indikációs területe:

A héjak a következő klinikai esetekben alkalmazhatók:

Szín – A fogak elszíneződhetnek ételektől és italoktól, a dohányzástól, sőt az öregedéstől is. A héjak bármilyen fogszínárnyalatban elkészíthetők, a legtermészetesebbtől a legfényesebb hollywoodi fehérig.

Méret és forma – A fogak elkophatnak a rossz szokások, fogcsikorgatás miatt. Indikáció lehet a nem megfelelő alak vagy méret.

Rések zárása — A héjak használhatók a fogak közötti kis hézagok lezárására vagy enyhe tengelyeltérések korrekciójára.

A porcelán héjak kontraindikációja:

Vannak olyan klinikai szituációk, amikor a héjak készítése nem indikált. Bizonyos esetekben fogszabályozás jobb megoldás lehet, mint a héjak. Ha pedig szuvasodás vagy trauma miatt jobban destruálódott a fogszövet, megfelelőbb megoldás lehet koronákkal helyreállítani a fog koronai felszínét.

A héjak ápolása:

Csakúgy, mint a természetes fogakat, a héjjal helyreállított fogakat is mindennap gyengéden ápolni, tisztítani kell. A fogmosás eltávolítja a lepedéket, és biztosítja az egészséges ínyszöveteket a héjak körül. A fogorvosi rendelőben végzett rendszeres ellenőrzések ugyanolyan fontosak.

Foglaljon időpontot: +36 30 221 9241