Fogbeültetés – Fogimplantátum

A foghiányok pótlásának legmodernebb módja az implantáció. Az implantációs technikák az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül. Implantálás során a hiányzó fog helyére beültettet műgyökér (anyaga leggyakrabban titán) feladata a fogpótlás viselése. A implantátumon elhorgonyzott fogpótlás lehet korona, híd vagy fogsor, így tehát tudunk pótolni egy, több fog hiányát vagy akár a teljes fogatlanságot is. A jó minőségű implantátumok „összecsontosodnak” a saját állcsontszövettel és ma már megfelelő indikáció és szájhigiénia mellett egyetlen páciensnek sem kell tartania a testidegen implantátum kilökődésének veszélyétől. Rendelőnkben a legelterjedtebb fogbeültetési eljárás az un. navigációs implantológia, mely során még a műtéti eljárás megkezdése előtt röntgenfelvétel (CBCT) készül a páciensről. Az így nyert háromdimenziós röntgenképet beimportálva egy tervezőszoftverbe előre megtervezzük az implantátum legideálisabb pozícióját, úgy hogy minimális csökkentsük az esetleges szövődményeket (kellő távolságra helyezkedjen el idegcsatornától, arcüregtől stb.). Ezt követően 3D nyomtatóval sebészi fúrósablont készítünk, melynek segítségével az előzetes megtervezett pozícióba tudjuk elhelyezni a titán implantátumot. Ez az ultramodern eljárás így egy gyorsabb, szövődménymentesebb és kevésbé megterhelő műtéti beavatkozást tesz lehetővé, hiszen nincs szükség nagy területen az íny felszabadítására az operáció alatt.

Miért érdemes a fogbeültetést (implantációt) fontolóra vennem?

Rendelőnkben számos fogászati szolgáltatást, eljárást kínálunk, amelyek segítenek megőrizni a ragyogó és egészséges mosolyt. Ha hiányoznak a fogai, előnyös lehet egy olyan hosszú távú megoldás, mint a fogászati implantátum.

A fogászati implantátum egy olyan titánból készült természetes foggyökérhez hasonlító eszköz, amelyet a hiányzó fogak pótlására használnak. Három darabból áll. Az állcsontba műtétileg rögzített titán csavarmenetes „gyökér” maga a fogászati implantátum. Az implantátumhoz a fej van rögzítve, amely összekötőként működik, az implantátum és a tényleges fogpótlás között, mely lehet rögzített korona, híd vagy kivehető fogsor.

A korona leplezése porcelánból készül, mely a lehető legesztétikusabban utánozza a valódi, természetes fogat.

Milyen típusú fogimplantátumokat használunk?

Rendelőnkben a világ két első számú implantátum rendszerét alkalmazzuk. A svéd Nobel Biocare (www.nobelbiocare.com) és a svájci Straumann (www.straumann.com)  implantátumok a fogászati implantátumok legmagasabb minőségét képviselik, biztosítva az örök garanciát, melyet a gyártó cégek garantálnak.
Az implantátumokon rögzíthetünk egy foghiány esetén koronát, nagyobb kiterjedésű foghiányok és minimum két beültetett implantátum esetén hidakat.
Az implantációs híd a hagyományos híd lehetséges alternatívája. Ha egymás után három vagy több foga hiányzik, választhat implantátumokhoz rögzített hidat a hiányzó fogak helyén, nem pedig egy sor implantátumot szóló koronával. A koronákat, hidakat cementtel vagy csavarokkal tudjuk rögzíteni Egy állcsontra kiterjedő teljes fogatlanság esetén (nincs maradék fog) az implantátumok segítséget nyújtanak rögzített, vagy kivehető fogpótlások elhorgonyzásában is. Amennyiben az implantátumok beültetését kizáró betegség nem áll fent, akkor a siker elsődleges feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csont jelenléte az állcsontban. Rendelőnkben speciális csontpótló eljárásokkal szükség esetén tudjuk pótolni a hiányzó állcsontszövet mennyiséget.

Mik a fogászati implantátumok előnyei?

Bár a fogászati implantátumok jelentős anyagi megterhelést jelenthetnek, számos előnnyel bírnak fogai egészsége szempontjából. A fogászati implantátumok előnyei az alábbiak:
– egy olyan fogászati megoldás, amely megfelelő gondozás mellett egy életen át is kitarthat
– a fogpótlások stabilitása kiemelkedő
– élethű, természetes fogformák készíthetőek, melyek jól illeszkednek a páciens szájához, mosolyához

Hogyan történik a kezelés?

A fogászati implantátum beültetése általában több fogászati kezelést/időpontot jelent. A diagnosztikus digitális röntgen eljárásokat követően szoftveresen tervezzük meg az ideális implantátumok számát, helyzetét és méretét. Ennek megfelelően tudjuk elkészíteni árajánlatunkat, melyet ha a páciens elfogad az első fogászati kezelés alkalmával – helyi érzéstelenítés mellett – beültetjük a fogászati implantátumot az állcsontba. A beültetés során – az előzetes digitális terveknek megfelelően – 3D nyomtatott fúrósablonok segítségével, ún. navigált műtéti eljárásokat is alkalmazva biztosítható, a tökéletesen precíz, terveknek megfelelően kivitelezett műtéti eljárás, mely garantálja a gyors, fájdalommentes gyógyulást. Gyógyulási időt követően van lehetőség csak az implantátumon rögzíteni a tényleges fogpótlást (korona/híd/fogsor). Bizonyos esetekben lehetőség van ezen gyógyulási időszak alatt is ideiglenes fogpótlást készíteni, mely nemcsak az esztétikumot, biztosítja, de a végleges fogpótlás elkészültéig helyreállítja a rágófunkciót is.

Hogyan kell ápolni, tisztán tartani az implantátumot és a fogpótlást?

Az implantátumon elhorgonyzott fogpótlások ápolása, a megfelelő szájhigiéné kulcsfontosságú a hosszú távú siker érdekében. A helyes szájápolási tanácsokkal, eljárásokkal és eszközökkel (fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem) minden esetben ellátjuk pácienseinket. Kiemelten fontos, hogy a páciens félévente jelenjen meg fogászati szűrővizsgálaton. Az implantátumok élettartamát jelentősen rontja a dohányzás, nem megfelelő szájhigiéné, nem rendeltetésszerű használat.

Foglaljon időpontot: +36 30 221 9241